Peliaktivismi

Pelitoiminta syksy 2024

Koalan pelitoiminta keskittyy syksyllä 2024 Koalan korttipelin pelauttamiseen sekä mielenterveysteemaisten Game Jamien järjestämiseen.  Koalan peliaktivismi tähtää yhdessä pelattaessa ja pelejä tehdessä turvallisempiin ja saavutettavampiin peliympäristöihin sekä kannustavaan, vertaistuelliseen keskustelukulttuuriin.  

Vapaalle pelailulle ilman ohjaajaa on varattu Koalan Discord-serverille puhekanava. Pelailuja muiden koaloiden kanssa voi sopia esimerkiksi Discordissa tai WhatsApissa. Vapaata pelailua voi harrastaa myös Koala-kololla, josta löytyy mm. Carcassonne ja Cup of Therapy.

Koalan korttipeli

Koala-ryhmä osallistui tammikuussa 2024 Global Game Jameille, joissa muodostui suunnitelma Koalan korttipelille. Peliä kehitettiin Koalan peliaktivismitiimissä kevään ajan ja sen soft launch oli toukokuun Kokemusklubilla. Syksyn aikana Koalan korttipeliä pelautetaan tapahtumissa ja kohtaamispaikoissa. 
Korttipeli etsii sekä pelauttajia että pelautuspaikkoja. Koalan korttipelissä pelaajat kertovat korttien avulla selviytymistarinoita siitä, miten kohtaavat arjen haastavia tilanteita. Peliaika neljällä pelaajalla 30-45min. Jos haluat Koalan pelauttajaksi tai pelautusryhmällesi, ole yhteydessä Johannaan:  pelit@koalaryhma.fi 

Koalan Game Jamit 29.11.-1.12.2024

Koala järjestää mielenterveysteemaiset, rennot Game Jamit 29.11.-1.12. Discordissa. Game Jameilla teemme yhteisestä teemasta pelejä 48 tunnin aikarajassa. Pelin alusta, tyylisuunta ja tarina ovat ryhmän päätettävissä. Pelin tavoiteena on kertoa jotain mielenterveydestä. Jamien tavoitteena on tukea osallistujia oman näköiseen ilmaisuun pelisuunnittelun saralla. Nostamme esiin tärkeiksi kokemiamme asioita haluamallamme tavalla. Aiempaa osaamista pelien tekemisestä ei tarvita. 
Koala etsii Jameihin yhteistyötahoja. Jos haluat mukaan jamien järjestämiseen, ota yhteyttä Johannaan: pelit@koalaryhma.fi I
lmoittautuminen jameihin osallistujille aukeaa myöhemmin.


Koalan pelihistoriaa:

Koalan toimijoiden kehittämä Mielenterveysviidakossa-lautapeli havainnollistaa mielenterveyden haasteiden kanssa elävien nuorten aikuisten arkea ja kamppailua byrokratian rattaissa. Pelin kaikki elementit pohjautuvat tosielämän kokemuksiin.

“Tää meni ihon alle! Mä oisin halunnu jatkaa pelaamista paljon pidempään.”

Pelaajan tavoitteena on päästä pelilaudalla liikkuen kotoa omaan elämään, keräten samalla riittävä määrä voimavaroja kuvaavia lusikoita. Matkan varrella seikkaillaan arjen sattumuksissa, terveyskeskuksessa, viraston luukulla, terapiassa, sairaalassa ja baarissa, lasketaan lusikoita ja rahoja sekä vastaillaan mielenterveyteen ja kuntoutumiseen liittyviin kysymyksiin.

Pelin tarkoituksena on johdattaa pelaaja mielenterveystoipujien arkeen ja toipujien kohtaaman byrokratian määrän ja monimutkaisuuden äärelle. Pelin kysymykset puolestaan lisäävät pelaajien tietoisuutta mielenterveysasioista, sosiaalietuuksista ja julkisen terveydenhuollon palveluista.

“Oikeesti, voiks jonkun elämä olla tollasta?”

Mielenterveysviidakossa-peli sekä viihdyttää että avartaa pelaajien näkemyksiä mielenterveystoipujien elämästä. Peliä voivat pelata kaikki täysi-ikäiset. Realistisuutensa vuoksi peliä ei kuitenkaan suositella akuutissa vaiheessa oleville mielenterveystoipujille. Erityisesti sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ja opiskelijat sekä poliittiset vaikuttajat kuuluvat pelin kohderyhmään.

“Kuulostaa ihan mun elämältä.”