Mitä on Koala-toiminta?

Koala on 18-35-vuotiaiden nuorten aikuisten mielenterveysaktivismiryhmä. Tavoitteenamme on poistaa mielenterveyden häiriöihin liittyvää stigmaa.

Koala-sana on syntynyt alunperin sanoista Kokemusvaikuttaja Lataamo.

Koala-ryhmän toiminta on uskonnollisesti ja puoluepoliittisesti sitoutumatonta.

Koalan toiminta on valtakunnallista. Toimintaa järjestetään sekä etänä Zoom-etäyhteydellä ja Discordissa että paikan päällä Koala-kololla Helsingissä osoitteessa Hämeentie 13A. Voit siis osallistua Koala-ryhmän toimintaan riippumatta siitä missä päin suomea olet!

Koala-ryhmä viestii Whatsapp-ryhmien ja Discordin kautta.

Koala-ryhmän tukena työskentelee Koala-toiminnan työntekijät. Voit tutustua työntekijöihin sivulta “Tiimi” ja ottaa heihin yhteyttä sivulta “Yhteystiedot”. Työtekijöiden tehtävä on mahdollistaa ryhmän projektit ja tukea Koaloita näiden omissa ja yhteisissä tavoitteissa.

KOALA-RYHMÄN AKTIVISMIN MUODOT Jokainen Koala-ryhmäläinen voi osallistua toimintaan oman mielenkiinnon ja jaksamisen mukaan. SOMEAKTIVISMI Some-ryhmässä luot yhdessä ryhmän kanssa kantaaottavia, samaistuttavia, humoristisia ja vaikuttavia somesisältöjä mielenterveyden häiriöiden stigman purkamiseksi! Ammennamme some-sisältöä ajankohtaisista aiheista, ryhmäläisten omista kokemuksista ja kuukausittain järjestettävistä Keskustelukokoontumisista. PELIAKTIVISMI Kiinnostaako pelien kehittäminen tai pelinjohtajana toimiminen? Peliryhmässä pääset luomaan pelejä, jotka lisäävät pelaajien tietoisuutta ja ymmärrystä mielenterveydestä. Pelautamme kehitettyjä pelejä yhteisöissä ja tapahtumissa. Mielenterveys- viidakossa-lautapelin pelinjohtajana pääset johdattamaan pelaajat mielenterveystoipujien arkeen ja kamppailuun byrokratian rattaissa. TAPAHTUMATUOTANTO Haluaisitko järjestää tapahtumia, klubeja, työpajoja tai retkiä? Sillon tapahtumatuotanto on juuri sinua varten! Ryhmässä pääset ideoimaan, suunnitte- lemaan ja toteuttamaan hauskoja ja vaikuttavia tapahtumia yhdessä muiden ryhmäläisten kanssa. Voit valita itseäsi kiinnostavan roolin suunnittelun tai käytännön toteutuksen puolelta. RYHMÄTOIMINTA Olisiko sinulla jokin idea, jota haluaisit lähteä porukalla kokeilemaan ja edistämään? Koalan ryhmätoiminnassa kehitämme aktivismitempauksia ja -projekteja ryhmäläisten mielenkiinnonkohteiden pohjalta! Ryhmätoiminnan ydin ovat joka toinen viikko järjestettävät Koalan ryhmätapaamiset.

Tämän lisäksi Koala-ryhmä järjestää Kokemusvaikuttajakoulutusta. Lue lisää sivulta Kokemusvaikuttajakoulutus.

Koala-ryhmässä toimiminen

Koala-toiminnassa tavoitteenamme on, että kaikilla on tervetullut ja mukava olo ja kukaan ei joudu pelkäämään syrjintää tai kiusaamista. Tämän vuoksi toiminnassa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita:
– Kaikki ovat tasa-arvoisia ja ketään ei syrjitä tai häiritä.
– Kunnioitetaan toisten tilaa, koskemattomuutta ja oikeutta puhua.
– Vältetään oletuksien tekemistä toisista (esim. sukupuoli, tausta, seksuaalisuus, toimintakyky, varallisuus)
– Kaikilla on itsemäärittely- ja itsemäärittelemättömyysoikeus. Koalassa jokainen päättää mitä haluaa itsestään ryhmän kanssa jakaa.
– Kukin voi osallistua haluamallaan tavalla ja on tervetullut juuri sellaisena kuin on. Koalassa ei kysytä diagnooseja.
– Ryhmässä kunnioitetaan toisia ja toisten yksityisyyden suojaa, ja tämän vuoksi Koala-ryhmäläiset sitoutuvat siihen, että ryhmän sisäisiä keskusteluja ei jaeta ryhmän ulkopuolella. Valokuvaamiseen ja valokuvien julkaisuun pyydetään aina lupa.

Kaikki toiminta on vapaaehtoista. Tapaamisiin saa tulla myöhässä ja tapaamisista saa lähteä ajoissa. Kesken tapaamisen voi käydä hakemassa syötävää ja juotavaa, käydä vessassa tai poistua hetkeksi paikalta.

Kerrothan aina Koalan työntekijöille, mikäli toivot että muut ottavat jotain sellaista huomioon, joka vaikuttaa omaan hyvinvointiisi. Henkilökunta kertoo ryhmälle anonyymisti kerrotuista toiveista. Tällaisia seikkoja voivat olla esim. hajusteyliherkkyys, allergiat, puhuttelutavat, käsiteltävät aiheet, yms.

Kerrothan työntekijöille, mikäli sinulla on jokin allergia tai erityisruokavalio, jonka toivot tulevat huomioiduksi Koalan tarjoiluissa. Koalassa tarjotaan aina kasvisruokaa.

Tutustu Koalaan somessamme Koala-ryhmän instagram tai Koala-ryhmän facebook

Tutustu Koalan tiloihin ja esteettömyystietoihin sivulla Yhteistiedot, esteettömyys ja tilat.

Liity osaksi toimintaamme sivulta Liity Koala-ryhmään!