Onko missään mitään järkeä?-satukirja

“Onko missään mitään järkeä?- Suomen vihaisin kala ja muita eläinkohtaloita” on mielenterveysaktivismiryhmä Koalan seka- ja sekavuustekniikalla tuotettu satukirja nuorille aikuisille, erityisesti heille joita koskettavat ja kiinnostavat mielenterveysteemat.

Koalan ryhmätapaamisessa aloimme puhua Helsingin Sealifessa asustavasta Mikko Meriahvenesta, ja löysimme “Suomen vihaisimmasta kalasta” yllättävää samaistumispintaa. Kalojen kautta oli yhtäkkiä helpompi sanoittaa omia tunteita ja kokemuksia mielenterveyden häiriöistä. Eräs meistä sanoi “hei tästä pitäisi tehdä kirja!”.

Kirjan tekoon on osallistunut yhdeksän Koala-ryhmän jäsentä ja kolme työntekijää. Kaikki tarinat ja kuvitukset ovat omiamme, kirjoitettu yhdessä ja erikseen vuoden 2020 aikana, jolloin Koalan toiminta siirtyi lähes kokonaisuudessaan etäyhteyksien päähän. Yhteiset kirjoittamis -ja kuvitustyöpajat toivat hankalassa tilanteessa ryhmällemme luovaa tekemistä ja vähän muutakin ajateltavaa kuin korona.

Tämä lempeän kapinallinen satukirja on siis tehty siitä yksinkertaisesta syystä, että halusimme sellaisen tehdä. Koala-ryhmän perusperiaate on toimia toimijalähtöisesti ja mahdollistaa niitä mielenterveysaktivismin ja yhteiskunnallisen osallisuuden muotoja, jotka kiinnostavat meitä itseämme. Jokainen meistä on joskus ollut oman elämänsä Mikko Meriahven; uimme elämän vesissä vailla suuntaa tai kokemusta tarkoituksesta.