Mitäs jos… ei hyväksyttäisi?

sisältöhuomautus: lemmikin kuolema, maininta pahoinpitelystä, trauma

”Sun pitää hyväksyä se.”

Tossa on terapeuttien lempilause. Koiran kuolemasta eteenpäin, kaikki pitää hyväksyä. Mut tää yks pieni sana on iso ongelma.

Avataas tätä vähän. Mitä hyväksyntä on?

”Hän hyväksyy minut ihmisenä”
”Kokeesta tuli hyväksytty”
”Halaaminen on hyväksyttävää käytöstä”

Huomaatko trendin? Se on positiivinen. Helvetti, sen pohjasana on HYVÄ. Joten kun terapeutti avaa suunsa ja sanoo: ”Sun pitää hyväksyä se, että sut pahoinpideltiin”… Miten potilas sen tulkitsee?

Terapeutti tarkoittaa kohtaamista, todeksi tunnustamista. Potilas tarkoittaa hyvänä pitämistä tai oikeuttamista.

Kiroileva Koala

Niin, että jollain sairaalla tavalla se oli hyvä juttu. Oikein.

Ja vastatakseni kysymykseen, mikä helvetti niitä vaivaa: Kyseessä on käännöskukkanen. Oikeasti.

Accept ja Approve kääntyy molemmat suomeksi sanaksi hyväksyä. Joten terapeutin hyväksyä ja potilaan hyväksyä on, kirjaimellisesti, kaksi eri sanaa. Terapeutti tarkoittaa kohtaamista, todeksi tunnustamista. Potilas tarkoittaa hyvänä pitämistä tai oikeuttamista.

Ja kun aiheena on ihmisen tuskallisin kokemus, suurin vääryys, josta tämä on uskoutunut ihmiselle, jonka oli tarkoitus auttaa… No, paskamyrskyhän siitä seuraa.

Joten hyvä hoitohenkilö: Sano mitä tarkoitat!

Kiroileva Koala

Parhaimmillaan terapeutin pitää ensimmäiset 50 kertaa muistaa selventää mitä tarkoittaa. Pahimmillaan potilaasta tulee entinen potilas. Oon seurannut vierestä, kun ihmiset on luovuttaneet hoidon suhteen kokonaan. Oon melkein itse heittänyt hanskat tiskiin. Ylireagointia? Kokeile itse. Ota omasta elämästä se kipein, se häpeällisin, se julmin juttu ja joku sanomaan ”No se oli ihan oikein. Hyvä juttu suorastaan.”

Sä kiipeilet seinillä siellä. Ja jos ihminen on hauras, kaikki mitä sen särkemiseen joskus tarvitaan on yksi puukko selkään.

Ja se kirsikka kakkakakun päällä on se, että tää väärinkäsitys olis niin kovin, kovin helppo välttää. Joten hyvä hoitohenkilö: Sano mitä tarkoitat! Älä pyydä ihmistä pitämään hyvänä huonoa ja oikeuttamaan väärää. Pyydä myöntämään että se tapahtui. Pyydä kohtaamaan tosiasiat. Ei sen pitäisi olla niin vaikeaa, kun myöntäminen on meidänkin kielessä kieltämisen vastakohta.

Niin kauan kuin hyväksyntä on osa terminologiaa, niin tästä tehdään ihan turhan hankalaa terapeutille ja ihan turhan tuskallista potilaalle.

Joten mitäs jos ei hyväksyttäisi?

Terveisin, Kiroileva Koala