Kukkuu-hanke

Kuka kuuluu – kuka kuuntelee?

HEI NUORI AIKUINEN!

Onko sinulla mielenterveyteen liittyviä kokemuksia ja ajatuksia, joita haluat jakaa? Haluatko vaikuttaa yhteiskunnallisesti, mutta et tiedä vielä miten? Kukkuu on väylä saada ääni kuuluviin ja oppia tekemään yksin tai yhdessä kokemuksia näkyväksi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Samalla pääset halutessasi osaksi muutoksentekijäkollektiivia! Jakamalla kokemuksiasi voit löytää kipeillekin asioille uusia merkityksiä.

HEI NUORTEN AIKUISTEN PARISSA TOIMIVA JÄRJESTÖVIESTIJÄ!

Oletko miettinyt oman organisaatiosi someviestinnän kehittämistä? Kaipaatko uusia työkaluja tai ideoita osallistavan kokemusviestinnän toteuttamiseen? Tuoreen tutkimuksen mukaan nuoret aikuiset kokevat, ettei nuorten ääni kuulu yhteiskunnallisessa keskustelussa riittävästi. Tehdään asialle jotain! Tulemme toteuttamaan vuosina 2023 ja 2024 eri puolella Suomea toimiville järjestöille kokemusviestinnän koulutusta, työpajoja nuorille aikuisille ja tukimateriaaleja viestinnän kehittämiseen.


Kokemusviestintä on keino tuoda marginaalissa olevat kokemukset päivänvaloon

Sosiaalinen media on suurelle osalle nuorista aikuisista luonteva paikka jakaa kuulumisia ja ajatuksia. Yksittäisen ihmisen postaus sosiaalisen median aikakaudella voi aloittaa merkittävän yhteiskunnallisen keskustelun, jolla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia.

Perinteisessä mediassa nuoret eivät koe saavansa riittävästi palstatilaa. Median toimintalogiikan takia lehdistössä useimmiten ääneen pääsevät kokemustarinat, joiden kertoja esiintyy omilla kasvoillaan ja nimellään.

Onneksi on myös muita tapoja saada kokemuksensa esiin.

Kokemusviestintää on mahdollista tehdä monilla tavoilla. Sitä voi toteuttaa sosiaalisessa mediassa, lehtihaastatteluiden kautta ja muiden taiteellisten tuotosten muodossa – omilla kasvoillaan tai anonyymiyden suojista.

Skaala voi olla yksittäisten ihmisten postauksista kollektiiviseen ja toimijalähtöiseen yhteiskunnallisesti kantaaottavaan viestintään.

Jollekin itsensä kuvaaminen ja omien kokemusten sanoittaminen suoraan on luonteva tapa, mutta joku toinen kertoo kokemuksistaan mieluummin esimerkiksi tekstien tai piirustusten kautta.

Suomessa täysin uudenlainen toimijalähtöinen mielenterveysaktivismiin perustuva kokemusviestintä sai alkunsa Koala-ryhmän toiminnasta noin 8 vuotta sitten.

Koalan toimijat ovat mielenterveysteemoista ja vaikuttamisesta kiinnostuneita nuoria aikuisia, jotka suunnittelevat ja toteuttavat yhdessä toimijalähtöistä mielenterveysaktivismia esimerkiksi Instagramissa.

Kokemus vaikuttaa -hanke sai alkunsa mielenterveysaktivismiryhmä Koalassa toimivien kokemusvaikuttajien havaitsemasta tarpeesta kehittää ja lisätä kokemusviestintää.


KUKKUU-HANKE: Kuka kuuluu – kuka kuuntelee?
  • Tavoitteenamme on mahdollistaa ja lisätä nuorten aikuisten mielenterveysteemaisen kokemusäänen näkymistä ja kuulumista yhteiskunnassa.
  • Kohderyhmäämme ovat 18–35-vuotiaat nuoret aikuiset, joita koskettavat mielenterveysteemat.
  • Teemme yhteistyötä eri puolella Suomea sijaitsevien mielenterveys-, sosiaali- ja nuorisoalan järjestöjen kanssa.
  • Koulutamme nuoria aikuisia ja järjestöjä ympäri Suomen toteuttamaan kokemuslähtöistä viestintää.
  • Toimimme tiiviissä yhteistyössä mielenterveysaktivismiryhmä Koalan kanssa.
  • Viralliselta nimeltä olemme Kokemus vaikuttaa -hanke.
  • Olemme Mielenterveysyhdistys Etappi ry:n kolmevuotinen hanke (2022–2024).
  • Saamme rahoituksemme Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksesta (STEA).


YHTEYSTIEDOT

Jos sinulla on kysyttävää tai haluat osallistua työpajoihin tai muuhun toimintaan, niin otathan meihin yhteyttä!

Tavoitat meidät WhatsAppissa, puhelimitse, sähköpostilla sekä Instagramin kautta.

Liina Kahelin

Hankekoordinaattori

liina@kokemusvaikuttaa.fi

044 979 3708

Emma Auvinen

Viestinnän suunnittelija

emma@kokemusvaikuttaa.fi

041 317 4578

Kukkuun Instagram: @kukkuuhanke

Hankkeeseen liittyviä sivustoja: https://linktr.ee/kukkuuhanke