Esteettömyystiedot ja autismiystävälliset ohjeet Koalan toimitiloihin

Esteettömyystiedot

Porttikongin portista avautuu metallinen ovi, jonka yhteydessä on korkea kynnys. Tarvittaessa myös koko portin voi avata, jolloin kynnystä ei ole. 

Rapun ulko-ovessa on kaksi osaa, molemmat avaamalla oviaukon saa kokonaan avoimeksi jolloin kulku on esteetön. Toimitilaan johtavassa rappukäytävässä on kuusi rappusta, joihin saa asennettua siirrettävän luiskan. Kololla on käytössä myös liikuteltava 71 cm leveä kynnysluiska, jota voi tarvittaessa käyttää kaikissa oviaukoissa.

Kolon tiloihin sisääntultaessa kynnys on noin 3 cm ja oviaukko on leveydeltään 82 cm.

Olohuoneeseen mentäessä on matala, noin 0,5 cm kynnys. Oviaukko olohuoneeseen on leveydeltään 95 cm.

Olohuoneesta työskentelytilaan mentäessä on noin 3 cm kynnys. Oviaukko tässä on leveydeltään 95 cm.

Toimitilassa olevan pienen toimistotilan kynnys on 4 cm ja oviaukko leveydeltään 87 cm.

WC:hen mentäessä on hyvin matala, noin 0,5cm kynnys. Oviaukko on leveydeltään 80 cm

Kulkuväylä WC:ssä lavuaarin ja seinän välillä 78 cm. WC.ssä on peremmällä toinen oviaukko, jonka leveys on 79 cm. WC-istuimen ja lavuaarin väliin jää tilaa noin 37 cm. WC-istuimen ja ovenkarmin välissä tilaa on 26 cm ja WC-istuimen ja patterin välissä 15 cm.

Autismiystävälliset ohjeet

Sivuston sisältö

Koalan toimitilojen sijainti ja saapuminen toimitiloihin

Koalan tiloissa oleskelu ja mahdolliset ärsykkeet tilassa

Kuinka päästä mukaan Koala-toimintaan

Saapuminen

Koalan toimitilat, joista käytetään nimeä Koala-kolo, sijaitsevat Helsingin Sörnäisissä osoitteessa Kinaporinkatu 2 A 8-9 00500 Helsinki, eli aivan Vaasanaukion laidalla. Täällä vielä video saapumisesta.

Talo on vaaleankeltainen vanha kivitalo. Porttikongin vieressä on mm. liikehuoneisto, jossa toimii YBB pyörähuolto. Polkupyörät kannattaa ottaa mukaan sisäpihalle ja lukita ulko-oven vieressä olevaan kaiteeseen. Muutamia maksullisia parkkipaikkoja löytyy mahdollisesti tien varresta, mutta on epävarmaa löytyykö Koala-kolon välittömästä läheisyydestä parkkipaikkaa. Karttalinkki Google Mapsiin löytyy täältä.

icon-car.png
Koala-kolo

loading map - please wait...

Koala-kolo 60.188583, 24.960541
Sisäänkäynti

Sisään metallisesta portista pääsee soittamalla summeria, jossa lukee ”Koala”. Oven voi avata, kun kuulet summerin äänen. Sisäänkäynti taloon löytyy, kun portista kuljetaan eteenpäin sisäpihan vastakkaiselle puolelle. Ovessa on lappu ”Koala” ja Koala-logo. Koala-kolon ovikello on merkitty KOALA-tekstillä. Ovella on pieni kynnys.

Ulko-oven jälkeen avautuu pieni rappukäytävä. Rappukäytävässä on kuusi rappusta ja perällä ovi, josta pääsee sisään Koalan toimitilaan.

WC-tilat

Kololla on tilava unisex-WC. WC löytyy heti sisääntuloa vastapäätä keittiön vierestä. WC:n ovessa vessa on unisex-merkki vihreällä pohjalla. Valokatkaisija on WC:n ulkopuolella oikealla puolella oviaukkoa ja siinä lukee WC. 

Koala-kolon tilat

Kolossa on avara eteistila, mistä eteenpäin katsottaessa näkyy suoraan WC ja hieman oikealla keittiö. Vasemmalta taas löytyy työskentelytila, missä on iso pöytä ja tuoleja. Työskentelytilan perältä löytyy myös erillinen, suljettava toimistohuone, minne pääsee vetäytymään tai puhumaan esimerkiksi henkilökohtaisen puhelun. Eteisestä pääsee myös oleskelutilaan, mikä on keskeinen paikka kaikessa toiminnassa. Siellä on sohvia, pöytiä, tuoleja ja pehmoleluja. Tila on kodinomainen. Kololla on myös suoraan sisääntultaessa nähtävissä rappuset, jotka eivät johda mihinkään. Rappusissa on tasanne, jonne voi vetäytyä myös ottamaan etäisyyttä ja omaa tilaa esimerkiksi painopeiton kanssa. Kolon tiloista voi tarttua vaatteisiin koirankarvoja.

Äänet ja valot tilalla

Koala-kolo sijaitsee kerrostalossa, mutta on tilana varsin hiljainen. Ikkunoiden ollessa auki saattaa pihalta kuulua joitakin elämisen ääniä. Kololla on usein puheensorinaa tai naurua. Keskusteluun ei kuitenkaan ole velvoitetta osallistua, vaan mukana voi olla sivusta seuraajanakin.

Kololla on isot ikkunat, joista pääsee luonnonvaloa sisään. Sitä voi rajoittaa tarpeen tullen sälekaihtimilla. Siellä on myös isot kattovalot, joita käytetään pimeän tullen, mutta myös himmeämpi valaistus on mahdollinen.

Tuoksut ja allergiat

Koala-kolon kävijoiden kesken on sovittu, ettei voimakkaita hajusteita käytetä kololle tultaessa. WC:ssä on suihkutettava WC-raikastin, mitä joskus käytetään. Hajusteetonta käsisaippuaa on tarjolla.

Koala-toiminnassa on myös lähes aina mukana pieni ystävällinen koira Irmeli, joka rakastaa kaikkia ihmisiä ja läheisyyttä. On kuitenkin erittäin sallittua kieltäytyä hänen pyrkimyksistään tulla lähelle.

Koalassa tarjotaan pientä kasvisruokavalioon sopivaa purtavaa, joka on pääosin vegaanista. Tarjolla on myös kahvia ja teetä. 

Ruoka-ainerajoitteet otetaan huomioon ja kyselemmekin niitä lomakkeessa, joka täytetään tullessa mukaan Koala-toimintaan.

Avustajat

Avustajat ovat tervetulleita mukaan Koala-toimintaan. Heitä koskee samalla tavalla vaitiolovelvollisuus ja turvallisen tilan periaatteet kuin kaikkia Koalan toimijoitakin.

Apuvälineet

Koala-toiminnassa on aivan hyväksyttyä ja neutraalia käyttää erilaisia apuvälineitä esimerkiksi keskittymisen, aistisäätelyn tai kommunikoinnin tueksi. Koala-kololla on tarjolla stressipalloja, tasapainolauta ja painopeitto sekä piirustustarpeita. Voi ottaa kololle mukaan myös omia välineitä, esimerkiksi korvatulpat, mikäli koet ne tarpeellisiksi.

Koala-toimintaan mukaan lähteminen

Koala-toimintaan voi lähteä mukaan kuka vain noin 18-35-vuotias henkilö, jolla on kiinnostusta mielenterveyden teemoja ja aktivismia kohtaan. Jokainen osallistuu toimintaan omien voimavarojensa mukaan. Mukaan voi tulla milloin vain ottamalla yhteyttä Koalan työntekijöihin. Voit soittaa tai lähettää tekstiviestin, WhatsApp-viestin tai sähköpostin. Koalan työntekijöiden yhteystiedot löytyvät nettisivujen kohdasta “tiimi”. Koala-kololla järjestetään kerran kuussa Koala-kahvit, jotka tarjoavat tilaisuuden tulla tutustumaan Koalan toimintaan ja tiloihin. Koala-kahveille voi osallistua myös Zoom-yhteyden välityksellä. Koala-kahveista tiedotetaan Instagramissa ja Facebookissa

Sosiaaliset pelisäännöt Koalassa:

Koalassa vallitsee turvallisemman tilan periaatteet, joista voit lukea lisää täältä.

Koala-toimintaan mukaan tullessa on hyvä myös lukaista vuorovaikutukseen liittyvät periaatteet täältä.

Työntekijät

Koalassa työskentelee vakituisesti kaksi työntekijää; Koala-toiminnan päällikkö Miia Lusa, sekä koulutus- ja aktivismikoordinaattori Anniina Rauhala. Työntekijöiden rooli Koalassa on hyvin tasavertainen kaikkien ryhmäläisten kesken ja hierarkioita on pyritty Koalassa häivyttämään mahdollisimman paljon.

Yhteystiedot:

Miia Lusa

Sähköpostiosoite: miia@koalaryhma.fi
Puhelinnumero: 044 750 00 60

Anniina Rauhala

Sähköpostiosoite: anniina@koalaryhma.fi
Puhelinnumero: 044 750 00 61

Koalan yleinen sähköpostiosoite on:
koala@koalaryhma.fi