Mikä Koala?

Koala-ryhmä sai alkunsa vuonna 2014, kun Mielenterveysyhdistys Etappi ry:n toiminnanjohtaja Päivi, kokemusasiantuntija Tero ja Koalan nykyinen projektipäällikkö Miia ryhtyivät ideoimaan, kuinka Etapin yhteyteen voisi kehittää kokemusasiantuntijuutta hyödyntävää vertaistoimintaa nuorille aikuisille. Kokemusasiantuntijuus nähtiin Etapissa keinona vaikuttaa mm. olemassa oleviin palveluihin nuorille aikuisille mielenterveyskuntoutujille. Koalan toiminta käynnistyi Miian yhteisöpedagogin opintoihin liittyvänä kehittämisprojektina, ja Koalan alkutaipaleesta syntyi myöhemmin myös Miian opinnäytetyö.

Mielenterveysyhdistys Etappi ry

“Etappi ry:ssä on työskennelty vuodesta 2001 alkaen mielenterveysongelmista toipuvien nuorten aikuisten kanssa ja edistäen heidän asiaansa.”

“Kokemusasiantuntijuus ja osallisuuden kehittämisen eetos on aina ollut osa Etapin toimintaa; toimimme yhdessä asiakkaiden kanssa eri verkostoissa ja otamme asiakkaat mukaan toiminnan suunnitteluun.”

Päivi Nikula, toiminnanjohtaja, Mielenterveysyhdistys Etappi ry

Etappi ry tarjoaa kodinomaista yhteisöllistä asumista 18-35 -vuotiaille mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Lisäksi Etapilla on tukiasuntoja Helsingissä.

Lisätietoja Mielenterveysyhdistys Etappi ry:sta osoitteessa https://www.etappiry.net/Koalan tavoitteena oli alusta saakka tuoda yhteen nuoria aikuisia, jotka haluavat jollain tavalla vaikuttaa mielenterveystoipujien asemaan yhteiskunnassa sekä hälventää mielen sairauksiin liittyviä ennakkoluuloja. Koala-ryhmä tapasi ensin Leikkiväki ry:n tiloissa, kunnes vuonna 2016 ryhmän ensimmäinen oma Koala-kolo vuokrattiin Lapinlahden Lähteen ainutlaatuisesta yhteisöstä.

Vuosina 2014-2018 Koala-ryhmä toimi Etapin alaisuudessa lähinnä aktiiviensa, eli koalojen, ja Miian osa-aikaisen työpanoksen voimin. Ryhmän tapaamisissa syntyi ajatus lautapelistä, jonka avulla ryhmä voisi levittää tietoisuutta mielenterveystoipujien arjesta ja palveluviidakossa seikkailemisen haasteista.

Ajatus konkretisoitui Mielenterveysviidakossa-lautapelin muodossa keväällä 2015. Peli pohjautuu tosielämän kokemuksiin esimerkiksi terveydenhuollossa sattuneista kohtaamisista, kohdatuista ennakkoluuloista, Kelan ja sosiaalitoimen kanssa asioimisesta ja mielekkään elämän rakentamisen vaikeudesta, kun käytössä on rajallinen määrä voimavaroja selviytyä arjen vastoinkäymisistä. Peliä on käyty pelauttamassa vuosien aikana niin sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, järjestötoimijoille kuin poliitikoillekin, ja sitä päivitetään ja kehitetään edelleen jatkuvasti.

Toinen Koala-ryhmän alkuperäinen toimintamuoto on Kohtaamisen tarpeessa -keskusteluillat. Yhteistyössä eri toimijoiden kanssa toteutetut illat ovat pureutuneet mm. mielenterveyspalvelujen kehittämiseen sekä vapaaehtoistoimintaan. Vierailevina panelisteina on ollut niin poliittisia vaikuttajia kuin asiantuntijoitakin, kokemusasiantuntijuutta unohtamatta. Seuraava Kohtaamisen tarpeessa -ilta on suunnitteilla syksyksi 2019.

Uusi lehti Koala-ryhmän tarinassa kääntyi, kun Koala sai alkuvuodesta 2019 STEA:lta myönteisen rahoituspäätöksen. Rahoituksen turvin Koalaan palkattiin kaksi kokoaikaista työntekijää; projektipäällikkö ja projektityöntekijä. Kolmen vuoden aikana on tarkoitus edelleen kehittää ja mallintaa Koalan hyväksi havaittuja käytäntöjä, laajentaa yhteistyöverkostoja sekä tuottaa yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen keskittyvä kokemusasiantuntijakoulutus. Koalalle hankittiin myös suuremmat, toiminnan laajenemisen mahdollistavat tilat.

Koala-kolo löytyy nykyään Kinaporinkadulta, Sörnäisten metroaseman vierestä.

Kiinnostaako yhteistyö Koalan kanssa?

Teemme jatkuvasti yhteistyötä eri järjestöjen, hankkeiden ja muiden toimijoiden kanssa. Suunnittelemme ja järjestämme erilaisia tapahtumia ja keskusteluryhmiä, pelautamme Mielenterveysviidakossa-peliä, ideoimme ja toteutamme viestintäkampanjoita sekä tarjoamme kokemusasiantuntijuuttamme käytettäväksi esimerkiksi toiminnan kehittämiseen.

Jos kiinnostuit yhteistyöstä kanssamme, ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen koala@koalaryhma.fi!

Piirretty kuva joukosta koalakarhuja pelaamassa lautapeliä. Monilla on kädessään lusikoita. Pöydän alla nukkuu koira.
Koalan varhaisia kuvituksia vuodelta 2015 by Tero Leppä.